Προφίλ και ιστορία της ΕΓΒΕ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Γ.Β.Ε.      

      Η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος είναι ο επιστημονικός, επαγγελματικός και συνδικαλιστικός φορέας των Καθηγητών και των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, ο οποίος ιδρύθηκε το 1954 και σήμερα έχει περισσότερα από 9.000 μέλη και είναι ο μοναδικός επίσημος φορέας επιμόρφωσης και ενημέρωσης των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με έδρα τη Βόρειο Ελλάδα και δραστηριότητες που επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα, μέχρι και τη μακρινή Κύπρο. Το λογότυπό μας είναι ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και επιστήμονας, ο Αριστοτέλης (384 – 322 π.Χ.), γεννημένος στα Στάγειρα, της Χαλκιδικής, στη Μακεδονία. Μαζί με τον Πλάτωνα, που θεωρείται Πατέρας της Δυτικής Φιλοσοφίας, επηρεάζει κάθε μορφή γνώσης που είναι γνωστή στον σύγχρονο κόσμο. Ήταν ο Δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι απόψεις του για τη φυσική παιδεία διαμόρφωσαν βαθιά τις απόψεις του σήμερα για τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή.

     Η Ε.Γ.Β.Ε. τα τελευταία 29 χρόνια, ειδικά, έχει αναπτύξει πολύπλευρες δραστηριότητες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής και έχει βοηθήσει σημαντικά στην επιστημονική εξέλιξη και πρόοδο του κλάδου, μέσα από τα επιτυχή διεθνή και πανελλήνια συνέδρια που έχει διοργανώσει, καθώς και τα εξειδικευμένα σεμινάρια και τις επιστημονικές ημερίδες (24 Διεθνή και 21 Πανελλήνια και θεματικά συνέδρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού, ένα πανευρωπαϊκό με θέμα το ντόπινγκ, τρία πανελλήνια συνέδρια aerobic και δεκάδες επιστημονικές ημερίδες, διημερίδες και σεμινάρια).

     Στις δραστηριότητές της ακόμα περιλαμβάνεται η προώθηση των επιστημονικών και επαγγελματικών θεμάτων του κλάδου μας, η διοργάνωση διάφορων επιμορφωτικών και άλλων εκδηλώσεων, καθώς και η συμμετοχή στη διοργάνωση εκδηλώσεων με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, όπως ο αγώνας κατά των ναρκωτικών και του ντόπινγκ, η προσφορά στα άτομα με ειδικές ανάγκες, εκστρατείες κατά του καπνίσματος, κλπ.

     Η Ε.Γ.Β.Ε. είναι επίσης, ο εκδότης του πρώτου επιστημονικού περιοδικού που εκδόθηκε στην Ελλάδα, με τίτλο «ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» που είναι και το μοναδικό με σταθερή περιοδική έκδοση (4 τεύχη ετησίως – έχει εκδοθεί ήδη το τεύχος αρ. 116), το οποίο ας σημειωθεί είναι το δεύτερο αρχαιότερο στη Θεσσαλονίκη από τα περιοδικά που κυκλοφορούν για την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Ένα περιοδικό που στα 41 συνολικά χρόνια της ύπαρξής του, μετράει 120 τεύχη, στα οποία δημοσιεύθηκαν 446 εργασίες – άρθρα, από 492 διαφορετικούς συγγραφείς. Επίσης, στα 24 Διεθνή συνέδρια και στα 21 Πανελλήνια και θεματικά συνέδρια και επιστημονικές διημερίδες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν 4.282 επιστημονικές ανακοινώσεις (προφορικές και αναρτημένες), από 4.135 διαφορετικούς συγγραφείς, ενώ συμμετείχαν ως ομιλητές και συντονιστές 991 διαφορετικοί επιστήμονες και τα παρακολούθησαν περισσότεροι από 28.000 σύνεδροι.

     Η Ε.Γ.Β.Ε. εκδίδει και ενημερωτικό περιοδικό με τίτλο «Γυμναστική & Sport» το οποίο μετά από 40 τεύχη που κυκλοφόρησαν έως το 2011, έγινε από το 2012 ηλεκτρονικό, το οποίο αποστέλλεται πλέον με email σε όλα τα μέλη της Ε.Γ.Β.Ε. και σε μια σειρά επιλεγμένους παραλήπτες (6.500 περίπου) στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η Ε.Γ.Β.Ε. διαθέτει επίσης το δικό της κόμβο (site) στο INTERNET στη διεύθυνση www.egve.gr ο οποίος στα είκοσι περίπου χρόνια της λειτουργίας του, παρουσιάζει θεαματική επισκεψιμότητα. Από τον Ιούνιο του 2009 δημιουργήθηκε και μια νέα ιστοσελίδα αποκλειστικά για το Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΓΒΕ «ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» (www.hellenicjsport.com) και καθιερώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή άρθρων. Αναβαθμίστηκε επίσης το περιοδικό το οποίο πλέον δημοσιεύει μόνον ερευνητικές εργασίες και άρθρα στην Ελληνική γλώσσα (στην έντυπή του μορφή) και στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα (στην ηλεκτρονική του μορφή). Οι περιλήψεις στην Ελληνική γλώσσα και οι εκτεταμένες περιλήψεις ή άρθρα στην Αγγλική γλώσσα παρέχονται δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του περιοδικού.

     Από το 1995 που καθιερώθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις σε εξέχουσες και διακεκριμένες προσωπικότητες του αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής, για την πολυετή και εξαιρετική προσφορά τους στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, καθώς και τη συμβολή τους στην ανάδειξη του κλάδου μέσα από αυτή, τιμήθηκαν συνολικά 136 άνθρωποι του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής, γυναίκες και άνδρες.

       Από το 2003 καθιερώθηκε η απονομή πλακέτας από την Ε.Γ.Β.Ε. στον πρωτεύσαντα φοιτητή ή στην πρωτεύσασα φοιτήτρια κάθε ορκωμοσίας του ΤΕΦΑΑ – ΑΠΘ, από το 2008 καθιερώθηκε και στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και Σερρών και από το 2016 και στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και έχουν τιμηθεί πάνω από 140 απόφοιτοι μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στις άλλες ενέργειες αξίζει ακόμη να αναφερθεί η δημιουργία αρχείου βιογραφικών σημειωμάτων των μελών μας, ώστε να μπορεί η Ένωση να ανταποκριθεί στη ζήτηση – από φορείς όλης της Ελλάδος – ειδικών επιστημόνων του Κλάδου μας σε διάφορα θέματα και η έκδοση – από τα τέλη του 1996 – του Δελτίου Ταυτότητος Μέλους, που είναι μία ακόμη τόσο ριζοσπαστική όσο και απαραίτητη ενέργεια.

     Μέσα από τη διοργάνωση των Συνεδρίων και των υπολοίπων εκδηλώσεων, σε συνδυασμό με άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις της (επιστολές στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Υγείας για θέματα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, για την ειδική φυσική αγωγή και το μείζον θέμα των προπονητών αθλημάτων) η Ε.Γ.Β.Ε. συμβάλλει στην προσπάθεια για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο και στην επιδίωξη για τη διαμόρφωση μιας νέας, καλύτερης, κατάστασης στο αθλητικό και το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

     Η Ε.Γ.Β.Ε. έχει ακόμα επιτύχει την παράλληλη και διαρκή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και έτσι έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός πλέγματος θέσεων σχετικά με τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό στην πατρίδα μας, το οποίο είναι απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικά και συγχρονισμένο με τη σημερινή κοινωνική και αθλητική πραγματικότητα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Συνεργάζεται με τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους Δήμους από όλη την Ελλάδα, το Υπουργείο Παιδείας, το Υ.ΜΑ.Θ., το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Γ.Γ.Α., τη ΔΟΕ, την ΕΟΕ και με μια πλειάδα άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με απόλυτη επιτυχία.