Γυμναστική και Σπορ

ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΟΡ»

Το ενημερωτικό περιοδικό της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος με τίτλο «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΟΡ» είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας και μιας προσπάθειας της Ε.Γ.Β.Ε. για άμεση και έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων καθηγητών Φυσικής Αγωγής και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Βρίσκεται ήδη στο εικοστό του τεύχος και ετοιμάζεται και η έκδοση του εικοστουπρώτου και έχει σταθερή περιοδικότητα 4 τευχών το έτος (ένα τεύχος δηλαδή κάθε 3 μήνες). Το ενημερωτικό περιοδικό της Ε.Γ.Β.Ε «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΟΡ» απευθύνεται στα μέλη της Ένωσης, τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και στα δημοτικά και ιδιωτικά γυμναστήρια, στα τμήματα Φυσικής Αγωγής των πανεπιστημίων (ΤΕΦΑΑ) και των ιδιωτικών σχολείων και σε επιλεγμένους φορείς και ανθρώπους του αθλητικού χώρου και αποστέλλεται δωρεάν. Ο αριθμός όλων αυτών σε πρώτη φάση είναι γύρω στις 8.500 – 9.000 με τον κυριότερο όγκο να προέρχεται από τα μέλη της Ε.Γ.Β.Ε. (περίπου 7.500), ενώ υπάρχει πρόθεση για αύξηση του τιράζ στα 15.000 τεύχη. Περιλαμβάνει πλούσια θεματογραφία που καλύπτει όλο το φάσμα των αθλητικών και γυμναστικών δραστηριοτήτων από κάθε άποψη (επιστημονική, εμπορική, διαφημιστική, επαγγελματική κ.α.). Ειδικότερα περιέχει:

Α) ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της Ε.Γ.Β.Ε., καθώς και τις θέσεις της Ε.Γ.Β.Ε. για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και τον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή γενικότερα.

Β) Ρεπορτάζ (φωτογραφικό υλικό και κείμενα) από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Ε.Γ.Β.Ε. και από τις εκδηλώσεις που συμμετέχει ως συνδιοργανώτρια ή υποστηρίζει.

Γ) Ενημέρωση των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και του αθλητικού κόσμου γενικότερα για τις επιστημονικές εξελίξεις και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Δ) Άρθρα γενικού αλλά και ειδικού αθλητικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου για την καθημερινή αθλητική πράξη αλλά και για τον αγωνιστικό αθλητισμό και τον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων.

Ε) Πληροφορίες για τη σελίδα της Ε.Γ.Β.Ε. στο INTERNET.

Στ) Σελίδα για δημοσίευση επιστολών των μελών της ΕΓΒΕ για επίκαιρα θέματα, στα πλαίσια της ανοικτής επικοινωνίας.

Ζ) Παρουσιάσεις θεμάτων και φωτογραφικού υλικού εποχής και ιστορικές αναφορές σε θέματα και πρόσωπα που αφορούν την Ένωση και τον κλάδο.

Η) Προβολή των διακρίσεων των Κ.Φ.Α. στον προπονητικό και αθλητικό χώρο και παρουσίαση των πιο διακεκριμένων Κ.Φ.Α. στην Ελλάδα.

Θ) Ιδιαίτερες και εκτεταμένες αναφορές για θέματα Ολυμπιακών Αγώνων και για την Ολυμπιακή και Αθλητική Παιδεία.

Ι) Ενημέρωση και πληροφορίες για το επιστημονικό περιοδικό της Ε.Γ.Β.Ε.

ΙΑ) Καλεντάρι αθλητικών εκδηλώσεων πανελλήνιο και διεθνές όλων των αθλημάτων, κλπ.

Περιλαμβάνει επίσης στο γενικό του μέρος θέματα που αφορούν τον αθλητισμό για όλους, τον αθλητισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες, τη φυσική αγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την προσχολική φυσική αγωγή, τον πανεπιστημιακό αθλητισμό, τον αθλητισμό στις ένοπλες δυνάμεις, την αθλητική ένδυση και υπόδηση, θέματα από όλα τα σπορ με ιδιαίτερες αναφορές στα νέα για τη χώρα μας αθλήματα, θέματα που θα αφορούν τα γυμναστήρια, το αερόμπικ, το fitness, step, aqua aerobic και όλα τα σχετικά, θέματα που αφορούν τους αθλητικούς συλλόγους, αναλύσεις της αθλητικής νομοθεσίας, αθλητική διατροφή, οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού, όργανα γυμναστικής και εξοπλισμό γυμναστηρίων, θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τα ΤΕΦΑΑ και αναλυτική καταγραφή των παλιών και νέων τομέων επαγγελματικής απασχόλησης των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με παρουσίαση των προοπτικών στις επαγγελματικές δραστηριότητες του κλάδου και ενημέρωση για προσφορά και ζήτηση εργασίας.
Τέλος, περιλαμβάνει ιδιαίτερες αναφορές σε γενικά και ειδικά θέματα αθλητιατρικής, προπονητικής, αθλητικής δημοσιογραφίας, βιοκινητικής, βιοχημείας της άσκησης, αθλητικής ψυχολογίας, φυσιολογίας, ιστορίας της Φυσικής Αγωγής, αθλητικής κοινωνιολογίας, αθλητικού δικαίου, εργοφυσιολογίας, ντόπινγκ, φυσιοθεραπείας, κ.λ.π.
Η έκδοση του περιοδικού της Ε.Γ.Β.Ε. «Γυμναστική και Σπορ» ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της ενημέρωσης των καθηγητών της Φυσικής Αγωγής και του αθλητικού κόσμου γενικότερα, αφού όπως γίνεται φανερό και από τη θεματογραφία που σχεδόν αναλυτικά αναφέρεται παραπάνω, προσφέρει μια πλήρη πληροφόρηση για όλο το φάσμα των αθλητικών δραστηριοτήτων που ενδιαφέρει το σύνολο των ανθρώπων που ασχολούνται από οποιαδήποτε θέση με τα αθλητικά δρώμενα και τη φυσική αγωγή.
Η Ε.Γ.Β.Ε. άλλωστε εκδίδει εδώ και χρόνια το πρώτο στην Ελλάδα επιστημονικό περιοδικό και το μόνο με 4 τεύχη ετησίως και σταθερή περιοδική έκδοση, το οποίο περιλαμβάνει μόνο εργασίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε διάφορα θέματα της αθλητικής επιστήμης, οι οποίες δημοσιεύονται μετά την κρίση και την έγκρισή τους από την συντακτική – επιστημονική επιτροπή.
Οι προσδοκίες από την έκδοση του ενημερωτικού περιοδικού είναι πολλές αφού καλύπτει όπως προαναφέρθηκε τον τομέα της ενημέρωσης των ανθρώπων και των φορέων του αθλητισμού που μέχρι τώρα γινόταν τυχαία και αποσπασματικά, ενώ συμβάλλει αποφασιστικά και στην αμφίδρομη επικοινωνία στο χώρο του αθλητισμού και στην αλληλοενημέρωση, σαν μια ανοιχτή γραμμή όπου έχουν θέση όλες οι απόψεις και αντιλήψεις.
Έτσι, θα μπορέσει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα αθλητικά πράγματα με καίριες παρεμβάσεις σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κόσμο του αθλητισμού και προσδιορίζουν το αθλητικό μέλλον της πατρίδας μας. Ο αρχικά μεγάλος αριθμός παραληπτών του περιοδικού και η προβλεπόμενη δεδομένη σταδιακή αύξηση του αριθμού αυτού, δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο με οποιονδήποτε τρόπο, να προβληθούν – διαφημιστούν μέσω των σελίδων του περιοδικού, έχοντας απευθείας επαφή με τους άμεσους καταναλωτές των προϊόντων τους είτε αυτά αφορούν εμπορικά είδη, είτε υπηρεσίες.
Πρόκειται εν κατακλείδι για μια ποιοτική έκδοση με υψηλά στάνταρ και προδιαγραφές, η οποία καλύπτει πλήρως τους σκοπούς για τους οποίους εκδόθηκε και εκπληρώνει τις προσδοκίες των εκδοτών και των παραληπτών της, αποτελώντας ακόμη μια σημαντική παρέμβαση της Ε.Γ.Β.Ε. στο χώρο του αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής, που τον διακονεί ανελλιπώς από το 1954 που ιδρύθηκε.