MAPS “Multisport Against Physical Sedentary” 


 

ee_logo

 

 

MAPS “Multisport Against Physical Sedentary”

Το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας (IT, DE, GR, HR, NL, PL, PT, TR) M.A.P.S. «Πολλαπλές Αθλητικές Δραστη- logo maps_jpgριότητες Ενάντια στην Καθιστική Ζωή», που έχει εκπονηθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της HEPA (Ευρωπαϊκό δίκτυο για την προαγωγή της υγείας-ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας), στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής μεθοδολογίας για παράλληλη ενασχόληση με πολλά αθλήματα, κατά της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της εγκατάλειψης σπουδών από τους νέους ηλικίας μεταξύ 9 και 12 ετών.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει και φέρνει κοντά μια ομάδα οργανώσεων που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό ή σε ερευνητικά δεδομένα πάνω σε θέματα ασφάλειας στον κόσμο των σπορ. Ξεκινώντας από ένα μοντέλο που έχει ήδη δοκιμαστεί στην Ιταλία, σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τη συλλογή καλών πρακτικών άλλων εταίρων, ένα νέο κοινό μοντέλο θα σχεδιαστεί και θα δοκιμαστεί στις συμμετέχουσες χώρες. Περιλαμβάνει ενότητες κατάρτισης για τους τοπικούς εκπαιδευτές και προπονητές και δραστηριότητες πολλών αθλημάτων για αγόρια και κορίτσια, καθοδηγούμενες από τους προηγουμένως εκπαιδευμένους στα αθλήματα ειδικούς.

Το πρόγραμμα M.A.P.S. προσπαθεί να βρει τρόπους για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας σε όλες τις μορφές της, ενθαρρύνοντας τα παιδιά στην εξάσκηση πολλών αθλημάτων, καθώς επίσης και μέσω παρεμβά-σεων στους παθητικούς παράγοντες όπως οι συνήθειες που επικρατούν στις αστικές μετακινήσεις και οι αστικές δομές: για το λόγο αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του αστικού περιβάλλοντος στις συνήθειες μετακίνησης την παιδιών.

Έχει αποδειχθεί ότι η εξάσκηση πολλών αθλημάτων είναι λειτουργική όσον αφορά την επιρροή, αρμονικά και πλήρως, στην ανάπτυξη της κινητικότητας  των νέων. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια των εφηβικών σταδίων ανάπτυξης συνιστάται ιδιαίτερα για προπόνηση η ανάμειξη διαφόρων κινητικών δεξιοτήτων αντί της επανάληψης  συνεχώς των ίδιων, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η κινητική ανάπτυξη προκειμένου οι νέοι να αναπτύξουν και να εδραιώσουν μια μελλοντική υγιή ζωή.

Το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας θα υιοθετήσει και θα δοκιμάσει τη μέθοδο M.A.P.S. σε 7 χώρες με τη συνεργασία 35 εκπαιδευτών και 84 τοπικών προπονητών ειδικά εκπαιδευμένων.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της HEPA (Ευρωπαϊκό δίκτυο για την προαγωγή της υγείας – ενίσχυση της φυσικής δραστη-ριότητας), το πρόγραμμα M.A.P.S. στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής μεθοδολογίας για παράλληλη ενασχόληση με πολλά αθλήματα, κατά της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της εγκατάλειψης σπουδών από τους νέους ηλικίας μεταξύ 9 και 12 ετών. Ξεκινώντας από ένα μοντέλο που έχει ήδη δοκιμαστεί στην Ιταλία, σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τη συλλογή καλών πρακτικών άλλων εταίρων, ένα νέο κοινό μοντέλο θα σχεδιαστεί και θα δοκιμαστεί στις συμμετέχουσες χώρες.

Η μεθοδολογία θα περιλαμβάνει ενότητες κατάρτισης για τους τοπικούς εκπαιδευτές και προπονητές και δραστηριότητες πολλών αθλημάτων για αγόρια και κορίτσια, καθοδηγούμενες από τους προηγουμένως εκπαιδευμένους στα αθλήματα ειδικούς.

Ο λόγος που εξηγεί την επιλογή του συγκεκριμένου στόχου (νέοι μεταξύ 9 και 12 ετών) έχει σχέση με τη σημασία του αθλητισμού στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής.

Πολυαθλητισμός είναι η χρήση πολλαπλών ειδικοτήτων, προκειμένου να επηρεαστούν, αρμονικά και πλήρως, η κινητικότητα, τα κίνητρα και οι γνώσεις των νέων. Είναι λειτουργικός για την επίτευξη μέσω του αθλητισμού, μιας ισορροπημένης κινητικής ανάπτυξης.

 

Οι Συνεργάτες

  • CSI – Centro Sportivo Italiano (Rome)
  • Center for Technology and Society of Technische Universität (Berlin)
  • Ε.Γ.Β.Ε. – Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη)
  • Rijeka Disability Sports Association (Rijeka)
  • HvS- Hearts for Sports (Utrecht)
  • Academy of Business Administration and Health Sciences (Łódź)
  • The Innovation and Development Institute Principe Real (Miranda do Douro)
  • Dogansehir Genclik Hizmetleri Ve Spor Ilce Mudurlugu (Dogansehir)

Facebook:

MAPS Project – Multisport against Physical Sedentary