«Sports Law: Lex Sportiva – Lex Olympica», Το βιβλίο του Αν. Καθ. Δημητρίου Παναγιωτόπουλου


LawSportsSports Law: Lex Sportiva – Lex Olympica

Το βιβλίο του Αν. Καθ. Δημητρίου Παναγιωτόπουλου, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο “Sports Law: Lex Sportiva – Lex Olympica” περιλαμβάνει την ιστορική εξέλιξη του Αθλητικού Δικαίου και αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη προβλήματα αυτού του τομέα του δικαίου, ενώ παράλληλα αναλύει τα πιο σημαντικά σύγχρονα νομικά θέματα της αθλητικής δραστηριότητας και του Αθλητισμού.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 6 Μέρη:

Μέρος Ι

Φέρει τον τίτλο “Θεωρητική Θεμελίωση του Αθλητικού Δικαίου”. Το μέρος αυτό περιέχει ανάλυση του Αθλητικού Δικαίου ως ειδικού κλάδου των ακαδημαϊκών σπουδών και θέτει το ερώτημα τι είναι θλητικό Δίκαιο, ενώ παράλληλα θίγονται ζητήματα όπως είναι οι αρχές της αθλητικής νομοθεσίας, η προέλευση του αθλητικού δικαίου, η διαδικασία, οι λόγοι, η αιτιολογία, η νομιμότητα, η έννοια, η φύση, η δομή, η ουσία, ο χαρακτήρας και το σύστημα αυτού. Γίνεται προσπάθεια να προβλεφθούν οι συστηματικές βάσεις του Αθλητικού Δικαίου ως ειδικός γνωστικός κλάδος, ενώ στο τέλος, γίνεται αναφορά στην πολιτική σχετικά με τον αθλητισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέρος ΙΙ

Περιλαμβάνει τη “Θεωρία του Αθλητικού Δικαίου». Σε αυτό το μέρος διερευνώνται οι αθλητικοί κανόνες ως κανόνες δικαίου και το δίκαιο τοποθετείται σε θεωρητικό επίπεδο μέσα από το πλαίσιο των αθλητικών κανόνων. Με αυτόν τον τρόπο, εξετάζονται οι νομικές πτυχές της φυσικής και αθλητικής δραστηριότητας. Αυτό έπεται μίας συζήτησης αναφορικά με την εγκαθίδρυση της διεθνούς αθλητικής έννομης τάξης, καθώς επίσης και της σχέσης της με τις παραδοσιακές έννομες τάξεις.

Μέρος ΙΙΙ

Στο μέρος αυτό εξετάζονται ορισμένα σημαντικά σύγχρονα νομικά θέματα που επηρεάζουν την οργάνωση και ρύθμιση των αθλητικών δραστηριοτήτων και διακρίνονται σε έξι μεγάλες κατηγορίες: ηθική στον αθλητισμό (φίλαθλο πνεύμα και “ευ αγωνίζεσθαι”), φαρμακοδιέγερση στον αθλητισμό (doping), χορηγία, μεταδόσεις των αθλητικών αγώνων, ανθρώπινα δικαιώματα στην αθλητική δράση και προστασία των ανήλικων αθλητών και αθλητικά στοιχήματα.

Μέρος IV

Καλύπτει το Δίκαιο των Ολυμπιακών Αγώνων ((Lex Olympica). Περιλαμβάνει όχι μόνο την ιστορική εξέλιξη των Αγώνων και τις ρυθμίσεις που άρχονται από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία και το νομικό καθεστώς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), καθώς και ζητήματα που ανακύπτουν από τη συμμετοχή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μέρος V

Αφορά στην Αθλητική δικαιοδοτική τάξη (αθλητική δικαιοδοσία) και τις θεμελιώδεις αρχές αυτής (“δίκαιη – ορθή” δίκη), που εστιάζoνται στο διεθνές αθλητικό δικαιοδοτικό σύστημα και στο ρόλο του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τον Αθλητισμό (CAS).

Τέλος, το Μέρος VI, αναφέρεται στα βασικά γνωρίσματα του ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, αναλύοντας τον αθλητικό νόμο και τους κανονισμούς των ομοσπονδιών στον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τα αθλητικά σωματεία και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, την ευθύνη στην αθλητική δραστηριότητα (ποινικές κυρώσεις) και τις εργασιακές σχέσεις στον Αθλητισμό (παροχή και προσφορά αθλητικών υπηρεσιών).

Η προμήθεια του βιβλίου μπορεί να γίνει από το:

Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου (Ε.Κ.Ε.Α.Δ.)
Βερανζέρου 13, Πρώτος Όροφος, R – 10677, Αθήνα
Τηλ. Επικοινωνίας 210 3839440, Fax. 210 3839540
Website: www.iasl.org, E-mail: ekead@iasl.org, info@iasl.org