13ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού


13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
19 – 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(ΓΩΝΙΑ Γ΄ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που διοργάνωσε η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 19 – 21 Μαρτίου 2010, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 304 συγγραφείς – ερευνητές, από 39 επιστημονικά ιδρύματα και φορείς, 27 πανεπιστημιακά τμήματα, σχολές, διευθύνσεις και 19 κλινικές, εργαστήρια και τομείς επεξεργάσθηκαν και υπέβαλαν 189 επιστημονικές ανακοινώσεις προς κρίση στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 161 για να παρουσιάσουν το έργο τους σε 16 θεματικές ενότητες
Το βράδυ της Παρασκευής 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και η επίσημη τελετή έναρξης στην οποία χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΓΒΕ κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο τέως Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Σάββας Τοκμακίδης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Θεοδωράκης, ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ – Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Δογάνης και ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Σερρών κ. Ιωάννης Βράμπας.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΓΒΕ ανέδειξε σημαντικά θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή και επηρεάζουν άμεσα τη νεολαία αλλά και ολόκληρη την κοινωνική διαστρωμάτωση της χώρας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι μαθητές της τρίτης Λυκείου γυμνάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μόνον 23 ώρες, ενώ αντίστοιχα απογοητευτικός είναι και ο αριθμός των ωρών που γυμνάζονται οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, αλλά και του Δημοτικού και του Γυμνασίου, τη στιγμή που η χώρα μας καταγράφει θλιβερή πρωτιά στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, με το 54 % των παιδιών ηλικίας 6 – 11 ετών να είναι υπέρβαρα και αξιόπιστες έρευνες να δείχνουν ότι προδιάθεση για στεφανιαία νόσο έχουν οι μισοί σχεδόν μαθητές ηλικίας 12 – 17 ετών και ότι ως κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν εντοπιστεί η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η φτωχή αερόβια ικανότητα και το αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους.
Ο πρόεδρος της ΕΓΒΕ κάλεσε την υπουργό παιδείας να αναλάβει πρωτοβουλία ούτως ώστε να αυξηθούν άμεσα, από την επόμενη σχολική χρονιά σε 3 εβδομαδιαίως, οι ώρες του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο σε όλες τις τάξεις και να εισαχθεί το μάθημα της φυσικής αγωγής στο Νηπιαγωγείο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οργανωμένες και αποτελεσματικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται μέσα στο χώρο του σχολείου και όχι έξω από αυτόν, και να έχουν χαρακτήρα γενικής εφαρμογής. Η Φυσική Αγωγή άλλωστε, είναι το μοναδικό μάθημα που υλοποιεί εκτός όλων των άλλων και τους στόχους της προληπτικής υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών, που είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του σχολείου μετά τον μαθησιακό.
Ο πρόεδρος της ΕΓΒΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του κλάδου για την τύχη των προγραμμάτων του μαζικού αθλητισμού της Γ.Γ.Α., αφού έχουν περάσει ήδη 10 μήνες από τη λήξη λειτουργίας τους την προηγούμενη χρονιά και χιλιάδες αθλούμενοι στερούνται το κοινωνικό αγαθό της άθλησης – άσκησης και 900 πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής είναι άνεργοι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά από 25 χρόνια αδιάκοπης εφαρμογής των προγραμμάτων που ξεκίνησαν το 1985 με τον τότε βαρύγδουπο τίτλο Μαζικός Λαϊκός Αθλητισμός, το μέλλον τους σήμερα εμφανίζεται άδηλο, ενώ ιδιαίτερα δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή των ειδικών προγραμμάτων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε σχολεία και ιδρύματα και των προγραμμάτων που εφαρμόζονταν στα κέντρα απεξάρτησης, στα κέντρα Ψυχικής Υγείας, στις φυλακές, κλπ. Κάλεσε δε τον Γ.Γ.Α. να αναλάβει πρωτοβουλία για να ξεκινήσουν άμεσα, τώρα, με το υφιστάμενο οργανωτικό πλαίσιο τα προγράμματα για να μην πάει χαμένη τελείως η χρονιά, ξεκινώντας ταυτόχρονα η Γ.Γ.Α. διάλογο με τους φορείς και την επιστημονική και αθλητική κοινότητα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την υλοποίηση των προγραμμάτων από την επόμενη περίοδο εφαρμογής τον Σεπτέμβριο του 2010.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΓΒΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αθλητικών ακαδημιών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ενώ οι ομοσπονδίες και η Γ.Γ.Α. γενικώς περί άλλων τυρβάζουν ο αθλητισμός στην πραγματικότητα έχει ξεφύγει τελείως από την επιρροή, τον έλεγχο και την εποπτεία τους. Σήμερα στην ελληνική αθλητική πραγματικότητα ειδικά στα μεγάλα αθλήματα, ζουν και βασιλεύουν οι αθλητικές ακαδημίες για τις οποίες δεν υπάρχει καμία νομοθετική και οργανωτική πρόβλεψη. Όποιος θέλει, όπου θέλει, με όποιον τρόπο θέλει στήνει μια αθλητική ακαδημία και εισπράττει. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι διαχειρίζεται παιδικές ψυχές. Με ποια προσόντα, με ποιό υπόβαθρο, με ποιόν έλεγχο και από ποιον, με τι είδους γνώσεις κανείς δεν καθορίζει και κανείς δεν επιβλέπει. Οι γονείς και ελληνική νεολαία βορρά στα άγρια θηρία. Οι ευαίσθητες παιδικές ψυχές στα χέρια κάθε άσχετου. Υπολογίζεται με βάση έρευνες ότι σχεδόν το 50 % των νέων μέχρι την ηλικία των 15 ετών που ασχολούνται με κάποιο από τα διαδεδομένα ομαδικά αθλήματα, είναι ενταγμένο σε κάποια αθλητική ακαδημία, που δεν έχει τη μορφή σωματείου ενταγμένου στη δύναμη των σωματείων της αντίστοιχης ομοσπονδίας. Το καλύτερο όμως είναι, ότι ακόμα και αυτές οι ακαδημίες – καταχρηστική η χρήση του όρου βέβαια – έχουν πρωταθλητικό προσανατολισμό και απομονώνουν ή περιθωριοποιούν τα παιδιά που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να μπουν σε συναγωνιστική διαδικασία, στους χώρους αυτούς που τους αντιλαμβάνονται σαν χώρους αναψυχής και παιχνιδιού. Και οι γονείς βέβαια πληρώνουν, για να εισπράττουν τα παιδιά τους συναισθήματα απόρριψης και αποκλεισμού.».
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΕΓΒΕ, στο θέμα του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και στους κλειστούς χώρους συγκέντρωσης του κοινού. Επειδή αυτή τη στιγμή το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε αυτούς τους χώρους έχει περιέλθει σε πλήρη ατονία και δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά, απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο υγείας, να επαναφέρει άμεσα σε πλήρη ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης με ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς ή να επιβάλει καθολική απαγόρευση, για να σταματήσουμε επιτέλους να δολοφονούμε τα παιδιά μας, όπως ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στην ομιλία του.
Η ομιλία έκλεισε με την υπενθύμιση ότι η επένδυση στον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή και στην ανάπτυξη του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής είναι επένδυση στη νέα γενιά και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάει κανείς.
Στα πλαίσια της τελετής έναρξης η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος απένειμε επίσης, τιμητικές διακρίσεις σε εξέχουσες και διακεκριμένες προσωπικότητες του κλάδου των καθηγητών Φυσικής Αγωγής, για την πολυετή και εξαιρετική προσφορά τους στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, καθώς και τη συμβολή τους στην ανάδειξη του κλάδου μέσα από αυτή. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν ο π. πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και νυν πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μπαγιάτης, η Κ.Φ.Α. και π. προϊσταμένη του γραφείου φυσικής αγωγής της νομαρχίας Πειραιά κ. Κυριακή Δημοσθένους, ο Κ.Φ.Α. και επίτιμος σχολικός σύμβουλος φυσικής αγωγής κ. Αχιλλέας Χαντζιάρας, ο Κ.Φ.Α. κ. Σπύρος Αβραμίδης, η Κ.Φ.Α. κ. Χαρούλα Σασαγιάννη και ο Κ.Φ.Α. κ. Μιχάλης Γιαννουζάκος.