Τιμητικές Διακρίσεις – Βραβεύσεις

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Εξήντα ένα χρόνια συμπλήρωσε το 2015 από την ίδρυση της το 1954 η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος με σημαντική, πολυποίκιλη και πολυδιάστατη δραστηριότητα στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, η οποία έχει καταγραφεί σε πολλά κείμενα και σημειώματα. Όλα αυτά τα χρόνια σημαντικοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, υπηρέτες του αθλητισμού και των γνήσιων αξιών και ιδεωδών του, έχουν συμβάλει στη διατήρηση και στην ανάδειξη τους και έχουν προσφέρει τη ζωή τους στα στάδια και στα γυμναστήρια, αλλά και στις σχολικές αίθουσες, στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια, μαθαίνοντας στους νέους και τις νέες της πατρίδας να ασκούνται και να αθλούνται και μοχθώντας για την αθλητική τους παιδεία. Παράλληλα, προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, τη χαρά και τα οφέλη της άσκησης και της άθλησης, καθώς και τις γνώσεις τους, σε όλο τον πληθυσμό από τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα ΑμεΑ, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στο μαζικό αθλητισμό, στον πρωταθλητισμό κλπ. Η προσφορά τους σπάνια αναγνωρίζεται και προβάλλεται. Μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους είχε την τιμή και τη χαρά να τιμήσει την τελευταία εικοσαετία η Ε.Γ.Β.Ε. στις εκδηλώσεις της και στα 18 Διεθνή και 15 Πανελλήνια και θεματικά συνέδρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού που έχει διοργανώσει. Με το παρόν κείμενο ξαναθυμόμαστε όλους αυτούς που τίμησαν τον κλάδο μας και προσέφεραν τα μέγιστα στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό και τιμήθηκαν από την Ε.Γ.Β.Ε. Αναμφισβήτητα ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε ξεχωρίζει ο εορτασμός – από κοινού με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και το Δήμο Θεσσαλονίκης – των 100 χρόνων της ΕΟΑ, των 40 χρόνων της ΕΓΒΕ και της Ολυμπιακής Ημέρας 1995 στις 7 Απριλίου 1995, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Μια μεγαλειώδης εκδήλωση στην οποία απονεμήθηκαν συνολικά 63 τιμητικές διακρίσεις, τις οποίες αναλυτικά αναφέρουμε παρακάτω. Ανάμεσά τους ήταν ιδρυτικά μέλη και ο πρώτος πρόεδρος της Ε.Γ.Β.Ε., καθώς και μέλη από το πρώτο Δ.Σ.

 

ΤΙΜΗΘΕΝΤΕΣ 1995

ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ             Ιδρυτικό μέλος και Πρώτος Πρόεδρος Ε.Γ.Β.Ε.

ΚΡΑΝΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ             Ιδρυτικό μέλος και μέλος πρώτου Δ.Σ.

ΧΡΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                Ιδρυτικό μέλος και μέλος πρώτης διοικούσας επιτροπής  Ε.Γ.Β.Ε.

ΣΕΜΨΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ           Ιδρυτικό μέλος Ε.Γ.Β.Ε.

ΚΙΟΛΕΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ       Ιδρυτικό μέλος Ε.Γ.Β.Ε.

ΚΑΡΑΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ           Μέλος πρώτου Δ.Σ. Ε.Γ.Β.Ε.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης οι Γυμναστές και οι Γυμνάστριες οι οποίοι προσήλθαν από όλη την Ελλάδα: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΠΕΡΓΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (π. Πρόεδρος Ε.Γ.Β.Ε.), ΑΣΤΕΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΑΥΓΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΒΛΑΣΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΓΑΛΑΝΟΣ ΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΟΥΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΔΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΟΜΒΡΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, ΖΑΚΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (π. αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού Ε.Γ.Β.Ε.), ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΑΜΠΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού Ε.Γ.Β.Ε.), ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΑΡΟΥΛΗΣ ΑΛΚΙΝΟΟΣ, ΚΙΤΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (π. Πρόεδρος Ε.Γ.Β.Ε.), ΚΙΟΥΜΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΚΟΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (πρώτος Αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού Ε.Γ.Β.Ε.), ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΛΥΚΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΜΑΓΚΛΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΗΤΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (π. Πρόεδρος Ε.Γ.Β.Ε.), ΝΤΕΜΟΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ, ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ, ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΕΝΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΠΙΤΣΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ ΦΩΦΗ, ΣΑΡΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ (προπονητής της Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου), ΣΕΒΕΝΤΙΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΕΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (π. Πρόεδρος Ε.Γ.Β.Ε.), ΤΖΟΥΤΖΟΥΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΤΣΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΦΛΕΜΕΤΑΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ, ΧΑΤΖΗΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Ειδικές απονομές έγιναν: 1. Στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (Ε.Ο.Α.), 2. Στον κ. ΤΖΙΚΑ ΑΝΤΩΝΙΟ, 3. Στον κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ και 4. Στον κ. ΖΕΡΒΑ ΙΩΑΝΝΗ.

Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού το 1998 τιμήθηκε η Ολυμπιονίκης και  Κ.Φ.Α. ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ.

Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο το 2003 τιμήθηκαν ο Κ.Φ.Α. κ. Κωνσταντίνος Σπανίδης, ο Κ.Φ.Α  κ. Αθανάσιος Καπνίδης, ο Κ.Φ.Α. κ. Σταύρος Δουβής, ο Κ.Φ.Α. κ. Γεώργιος Ραμπότας, η Κ.Φ.Α. κ. Ευγενία Γιαννιτσοπούλου και ο τηλεοπτικός σχολιαστής κ. Αλέξης Κωστάλας

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο το 2004 τιμήθηκαν ο Κ.Φ.Α. κ. Μιχάλης Ζησόπουλος, ο Κ.Φ.Α. κ. Χρήστος Κασιόλας, ο επιχειρηματίας πτυχιούχος Φ.Α. κ. Γεώργιος Καλύβας και η Κ.Φ.Α. κ. Πηνελόπη Παρχαρίδου.

Στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο το 2005 τιμήθηκαν ο Κ.Φ.Α. κ. Νικόλαος Φίλος, ο Κ.Φ.Α. κ. Ευάγγελος Ζαχαρής, ο Κ.Φ.Α. κ. Λουκάς Σκύφτας, ο Κ.Φ.Α. κ. Νικόλαος Πετρόπουλος, ο Κ.Φ.Α. κ. Μάκης Ασημακόπουλος.

Στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο το 2006 τιμήθηκαν ο Κ.Φ.Α. κ. Δημήτριος Κικιλής, ο Κ.Φ.Α. κ. Μιχαήλ Τζόλλας, η Κ.Φ.Α. κ. Γεωργία Αμπατζίδου, o Κ.Φ.Α. κ. Δημήτριος Αγνάντος και ο Κ.Φ.Α. κ. Παναγιώτης Πατσίδης,

Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο το 2007 τιμήθηκαν ο Κ.Φ.Α. κ. Αστέριος Μπασδέκης, ο Κ.Φ.Α. κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, η Κ.Φ.Α. κ. Νίκη Γκάζου, ο Κ.Φ.Α. κ. Πασχάλης Χατζηαθανασίου, ο Κ.Φ.Α. κ. Γεώργιος Βασιλειάδης, ο Κ.Φ.Α. Δρ. Σάββας Τοκμακίδης και ο Κ.Φ.Α. κ. Χρήστος Δημητράκος.

Στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο το 2008 τιμήθηκαν ο Κ.Φ.Α. κ. Γεώργιος Δινάκης, ο Κ.Φ.Α. κ. Βασίλειος Σερμπέζης, ο Κ.Φ.Α. κ. Σταύρος Τζιωρτζής, ο Κ.Φ.Α. κ. Φώτης Κατσίκας, ο Κ.Φ.Α. κ. Χάρης Λαζαρίδης και η Κ.Φ.Α. κ. Μαίρη Καζίκογλου – Λαζαρίδου.

Στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο το 2009 τιμήθηκαν ο Κ.Φ.Α. κ. Ιωάννης Θεοδωράκης, ο Κ.Φ.Α. κ. Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, ο Κ.Φ.Α. κ. Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, ο Κ.Φ.Α. κ. Χρήστος Κόφφας, ο Κ.Φ.Α. κ. Δημήτριος Καντζίδης και η Κ.Φ.Α. κ. Αρετή Παππά.

Στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού το 2010 τιμήθηκαν ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ κ. τ. πρύτανης του Παν/μιου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μπαγιάτης, ο Κ.Φ.Α. κ. Σπύρος Αβραμίδης, ο Κ.Φ.Α. κ. Αχιλλέας Χαντζιάρας, ο Κ.Φ.Α. κ. Μιχάλης Γιαννουζάκος, η Κ.Φ.Α. κ. Κυριακή Δημοσθένους και η Κ.Φ.Α. κ. Χαρούλα Σασαγιάννη.

Στο 14ο Διεθνές Συνέδριο το 2011 τιμήθηκαν ο τ. πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και Κ.Φ.Α. κ. Κυριάκος Ταξιλδάρης, ο Κ.Φ.Α. κ. Σάββας Τιμονίδης , ο Κ.Φ.Α. κ. Σταύρος Διαμαντόπουλος, η Κ.Φ.Α. και τ. προϊσταμένη του Γρ. Φ.Α. νομού Κιλκίς κ. Δάφνη Νιάκα και ο Κ.Φ.Α. κ. Ευστάθιος Τοπαλίδης.

Στο 15ο Διεθνές Συνέδριο το 2012 τιμήθηκαν ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και Κ.Φ.Α. κ. Γεώργιος Κώστα, ο Κ.Φ.Α. κ. Ιωάννης Μισιρλίδης, η Κ.Φ.Α. κ. Σοφία Μαυροπούλου και ο εργοφυσιολόγος και Κ.Φ.Α. κ. Βασίλειος Κλεισούρας.

Στο 17ο Διεθνές Συνέδριο το 2014 τιμήθηκαν ο Καθηγητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιος Γκοδόλιας, ο Κοσμήτορας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. και Κ.Φ.Α. κ. Σπύρος Κέλλης, ο Κ.Φ.Α. κ. Ιωάννης Πολίτης, ο Κ.Φ.Α. κ. Ηλίας Χατζηελευθερίου και ο Κ.Φ.Α. κ. Ιωάννης Πραντσίδης.

Στο 18ο Διεθνές Συνέδριο το 2015 τιμήθηκαν μόνο γυναίκες σε ένδειξη της αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς τους στη Φυσική Αγωγή, στον Αθλητισμό και στην Ελληνική Κοινωνία, και συγκεκριμένα η Κ.Φ.Α. κ. Χαραχούσου – Καμπίτση Υβόννη, η Κ.Φ.Α. και π. Γ.Γ.Α. κ. Γιαννακίδου Κυριακή, η Κ.Φ.Α. κ. Παπαδοπούλου Σοφία, η Κ.Φ.Α. Τσαπακίδου Αγγελική, η Κ.Φ.Α. κ. Νικολαϊδου – Τεκίδου Ελένη και η Κ.Φ.Α. κ. Τσιακίρη – Μισιρλίδου Αθανασία.

Στο 20ο Διεθνές Συνέδριο το 2017 τιμήθηκαν ο Καθηγητής της Σ.Ε.Φ.Α.Α. και αναπληρωτής Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Νικόλαος Αγγελούσης, η Κοσμήτορας της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Καθηγητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. κ. Χρήστος Κοτζαμανίδης και ο Κ.Φ.Α. κ. Νικόλαος Μεντηλίδης. Τιμήθηκαν επίσης, για την πολύτιμη συμβολή τους στην ανάδειξη του κλάδου μέσα από την πολύπλευρη και πολυσχιδή δραστηριότητά τους οι Κ.Φ.Α. και εν ενεργεία Δήμαρχοι: ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, Κ.Φ.Α., κ. Δημήτριος Καμπόσος, ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, Κ.Φ.Α., κ. Γεώργιος Κωτσός, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Κ.Φ.Α., κ. Θεοδόσιος Μπακογλίδης ο Δήμαρχος Δεσκάτης, Κ.Φ.Α., κ. Δημήτριος Καραστέργιος.

Στο 21ο Διεθνές Συνέδριο το 2018 τιμήθηκαν η Καθηγήτρια του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών του Α.Π.Θ. κ. Χριστίνα Ευαγγελινού, ο Κ.Φ.Α. κ. Δημήτριος Σούλας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Καϊμακάμης και ο Κ.Φ.Α. κ. Ιωάννης Γιαννούλης.

Στο 22ο Διεθνές Συνέδριο το 2019 τιμήθηκαν ο Κ.Φ.Α. κ. Πλούταρχος Σαρασλανίδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Χαριτωνίδης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Σταυρόπουλος, ο Κ.Φ.Α. κ. Νικόλαος Βαβρίτσας και ο Κ.Φ.Α. κ. Ιωάννης Τσιμπής.